Centrale verwarming
Airconditioning
Klimaattechniek
Zonne-energie
Loodgieterswerk
Dakwerk
Lood- en zinkwerk

Nijverheidsweg 10, Voorhout

Zonne-energie

's Ochtends vroeg het bed uit, de badkamer in en de mengkraan op warm: onder de douche. Het warme water wast het laatste restje slaap weg. Vanzelfsprekend is dat water warm... Gas of elektriciteit verwarmt in 95% van de gevallen ons koude water. De benodigde energie is afkomstig van kolen of gas, fossiele brandstof dus. Deze fossiele brandstoffen zullen op termijn ontoereikend zijn om ons van energie te voorzien. Dat maakt ze duur. Bovendien zijn deze brandstoffen ook belastend voor ons milieu. Het alternatief voor warm water? De zon!

Een zonneboiler levert u een energiebesparing op van 50% van uw warmwatergebruik. De zon is een kostenbesparende, gemakkelijke en milieuvriendelijke bron voor een krachtige straal warm water.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat en een na-verwarmer. De zonneboiler werkt op de diffuuswarmte van de zon, ook als het bewolkt is. Een zonneboiler werkt dus elke dag. Het verwarmde water wordt bewaard in een goed geïsoleerd voorraadvat of in de zonnecollector (afhankelijk van het type). Het warme water uit het voorraadvat stroomt via de na-verwarmer naar de kraan. Als het water uit het voorraadvat nog te koud is, brengt de na-verwarmer het op de gewenste temperatuur waardoor ook de legionellabacterie geen kans krijgt. Als na-verwarmer fungeert de verwarmingsinstallatie die u al in huis heeft. Een HR-combiketel is het meest ideaal, maar ook andere verwarmingsketels of boilers kunnen als na-verwarmer worden gebruikt.

De zonneboiler wordt meestal geplaatst bij de CV-installatie. Op het dak komt de zonnecollector in een frame of het wordt bevestigd op een dakbeschot. Een schuin dak moet wel op het zuiden gericht zijn: zuidwest of zuidoost kan ook. Bernard Schulte heeft zonneboilers geplaatst in onder andere woningen, op campings, autowasserettes en zwembaden.

Met een zonneboiler wordt door een huishouden gemiddeld zo'n 400 m3 aardgas per jaar bespaard. Dat levert een besparing op van ruim €250,-. Die besparing kan nog veel verder oplopen als de energieprijzen en de belasting (ecotaks) de komende jaren blijven stijgen. In heel Nederland kunt u kiezen voor zonne-energie. De rijksoverheid, de energiebedrijven en een aantal gemeenten subsidiëren de zonneboiler. Volgens de huidige subsidieregeling (2009) worden bedragen uitgekeerd vanaf circa € 700.